Cirkulace teplé vody

Cirkulace trubka v trubce

Cirkulace TUV je dnes standardně využívána ke zvýšení komfortu při používání vzdálenějších odběrných míst teplé vody

Standardně jsou cirkulací TUV vybaveny obytné domy a větší objekty. V rodinných domech záleží na projektu. Pokud je kuchyň a koupelny dostatečně blízko zdrojů teplé vody (do 3 m), pak si dokážu představit cirkulaci neřešit, což bohužel nebyl náš případ. Klasická cirkulace TUV se skládá z uzavřeného okruhu teplé vody, oběhového čerpadla a systému ventilů. Zjednodušeně ji lze popsat následujícím schématem:

Cirkulace klasická

 

Nevýhody klasické cirkulace TUV jsou tepelné ztráty, nutnost dvojitého vedení až k odběrnému místu a s tím spojené dvojité izolace. V našem zásobníku (180 l) ohříváme vodu aktivní rekuperací s poměrně malým výkonem. V případě klasické cirkulace bychom naši rekuperaci dávali dost zabrat, pokud by to v zimě vůbec utáhla...

 

Při hledání jsme narazili na zajímavé řešení pro cirkulaci TUV systémem "trubka v trubce". Výrobce John Guest. Bohužel žádného dodavatele, který by s tímto měl zkušenost, jsem při poptávce provedení v mém okolí nenašel. Nakonec padlo rozhodnutí přejít z klasického svařovaného potrubí provedeného řemeslníkem na systém John Guest a instalaci svépomocí v celém domě. Recirkulace trubka v trubce funguje tak, že čerpadlo tlačí teplou vodu malinkou trubičkou o průměru cca 8 mm, která je vedená uvnitř trubky teplé vody. Na konci a na vstupu této kapiláry jsou speciální T-kusy vybavené vracečkou případně vstupem pro malou trubičku.

Cirkulace trubka-v-trubce

Výhodou je, že táhnete pouze jednu trubku, kde si pohlídáte izolaci, a ztráty už probíhají uvnitř, takže dochází k předávání tepla uvnitř trubky, resp. hospodaření s energií. O technologii jsem se dozvěděl z článku zde. Objednávka dílů přes dodavatele Johh Guest pro ČR proběhla bez problému.

 

 

 

 

Hodnocení článku
Average: 3.8 (4 votes)

 

Líbil se Vám článek? Můžete nás podpořit a koupit kafe k sepsání dalších příspěvků ;)

Pozvi nás na kafePozvi nás na kafe

 

Upozornění

Vlastník a autor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku chyb v postupech a informacích zde uvedených. Předkládané informace mají informativní charakter. Kdokoliv použije jakoukoliv část informací z těchto stránek, plně zodpovídá za bezpečnost a dopad takto provedené instalace.  Nároky na odškodnění jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků.