Spodní stavba

Základová deska

 

Spodní stavba byla dodávaná na klíč. V tomto bodě jsme ještě netušili co všechno si lze udělat svépomocí a tedy nechali si základovou desku udělat na klíč. V tomto případě měl dodavatel dřevostavby na spodní stavbu svého subdodavatele.

 

Bohužel s touto částí jsme neměli dobrou zkušenost. Myslím, že pokud chceté část věci dělat svépomocí, je spodní stavba ideálním počinem. Pokud o tom moc nevíte doporučuji spolehlivý stavební dozor a víc kamarádu na pomoc. Jednak to může být klidně o polovinu levnější a hlavně si pohlídáte kvalitu, napojení a prostupy, které jsou kritické a vše nafotíte. Můžete to spojit s ostatnímy výkopy na pozemku.

V této fázi jsme u nás ještě neznali polohu ČOV ani trasu některých dalších sítí, domluvili jsme tedy ukončení napojení cca 50cm od desky. Bohužel konec odpadů od dodavatele nebyl označen a tak jsme "hledali" dost naslepo - bagrem. To přineslo komplikace, že se nám zlomila odpadní trubka až téměř k základům. Dalším úskalím bylo zjišťení, že subdodavatel naspojkoval přívod vody, navíc vedení bylo uloženo mezi kameny atp. Došlo tam k následnému prasknutí a nutnosti hledat místo kamerou a opravit. Naštěstí to byla prakticky jediná bota. Na vrchní stavbě přímo od dodavatele jsem za 5 let nenašel žádnou výtku.

 

Specifikum byl dvojitý přívod vody, tedy od dešťové vody do domu a z domu zpět do jímky pro dopouštění v období sucha. V zahradě je pomeřně dost technologie a všechno řídí chytrý rozvaděč, tedy všechno je tahané z domu - skleník, sklep, kůlna, sauna, biotop, brána, dešťovka, čov, vánoční osvětlení, atd.

 

Ceny a tabulka výdajů:

 

Spodní stavba - základová deska ("na klíč") Cena bez DPH
Základová deska 230 888 ,-
Hydroizolace 20 962 ,-
Přípojky (1m od domu, kromě elektriky) 21 161 ,-
Celkem ~ 273 011 Kč bez DPH

 

 

 

 

Hodnocení článku
Average: 4 (1 vote)

 

Líbil se Vám článek? Můžete nás podpořit a koupit kafe k sepsání dalších příspěvků ;)

Pozvi nás na kafePozvi nás na kafe

 

Upozornění

Vlastník a autor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku chyb v postupech a informacích zde uvedených. Předkládané informace mají informativní charakter. Kdokoliv použije jakoukoliv část informací z těchto stránek, plně zodpovídá za bezpečnost a dopad takto provedené instalace.  Nároky na odškodnění jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků.