Z čeho jsme stavěli?

Dřevostavba

 

Katalogová dřevostavba byla stále ve hře. Prolezli jsme stávající katalogy uniformních domů, což se ukázalo jako dobrý start. V marketingových nabídkách byla poměrně lákavá cena, která byla vybavena většinou nejnižším standardem. Katalogový dům je o kompromisu. Neplatíte za projekt, ovšem ten je stejně kdesi v domě splácen. Čtením různých článků a názorů na fórech (a že to byly desítky hodin čtení) se některá fakta začala opakovat. Vznikl požadavek na jasnou výhodu pasivního bydlení, a to mělo rozhodující vliv na materiál a další postup ve stavbě.

Pasivní dům nelze vybírat v katalogu uniformních domů. Váš pasivní dům určený pro váš pozemek v něm prostě nenajdete. My jsme také zjistili, že musíme míň myslet na ekonomiku a že nehledáme pouze dům, který můžeme kdykoliv prodat, ale domov. Náš nový domov, který se prostě neprodává, protože je to náš domov. Pak nám bylo jasné, že takto velká věc si zaslouží, abychom si ji sami navrhli dle našeho vkusu – přeci jen budeme zde celý život, když to půjde.

 

Dřevostavba nebo zděný dům?

Častá otázka a obsah mnoha diskuzí co je lepší. Dle mého názoru je irelevantní to do detailu porovnávat. Každému sedí něco jiného a cítí se bezpečně v něčem jiném. My měli dřevo vždy rádi a po přečtení spousty článků byla dřevostavba v našem případě jasným vítězem, a to hlavně kvůli následujícím výhodám:

  • Poměr tloušťka/izolační vlastnosti - oproti zděnému domu s ekvivalentní tepelnou ztrátou jsme na našem omezeně povoleném půdoryse, cca 95 m2, ušetřili na každé patro jednu malou místnost. Stěny dřevostavby jsou prakticky kompletně vyplněny izolací, my máme ve stěnách 300 mm celulózy + 40 mm dřevovlákna v instalační stěně. Celková tloušťka zdi je něco kolem 450 mm + opláštění modřínem.
  • Přírodní obnovitelný materiál
  • Cena srovnatelná se zděnou stavbou

Na řadu přišlo kreslení prvních náčrtů a velké štěstí na kontakt architektky, která byla zároveň naše kamarádka. Po pár sezeních a předložení mých “laických” návrhů (viz níže) s nevyužitým prostorem na chodbách atd. nám kamarádka navrhla jednoduchý, malý domek dle našich požadavků, správně natočený na daném pozemku. Dům má sedlovou střechu dle místních regulací a modřínovou fasádu. Níže si můžete prohlédnout jak moc se liší náčrt laika a nákres architekta.

Hodnocení článku
Average: 4 (3 votes)

 

Líbil se Vám článek? Můžete nás podpořit a koupit kafe k sepsání dalších příspěvků ;)

Pozvi nás na kafePozvi nás na kafe

 

Upozornění

Vlastník a autor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku chyb v postupech a informacích zde uvedených. Předkládané informace mají informativní charakter. Kdokoliv použije jakoukoliv část informací z těchto stránek, plně zodpovídá za bezpečnost a dopad takto provedené instalace.  Nároky na odškodnění jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků.