Dřevěná fasáda

Dřevěná fasáda

Bezúdržbová, přírodní, odvětrávaná fasáda přiznává, že se pod ní ukrývá ryzí dřevostavba

Rovnou na úvod vás odkážu na naši inspiraci - rodinný domek s modřínovou fasádou a žlutými okny kousek pod Prahou. Více zde. Dokonce jsem byl tak vlezlý, že jsem napsal majiteli, panu architektovi Loučkovi, zda by mi neprozradil RAL barvy oken na jeho domě. Dostal jsem velmi zdvořilou a pozitivní odpověď. Kód barvy oken je RAL 1021. Fásada byla u nás prováděná na klíč stavební firmou, která dodávala hrubou stavbu.

Horizontální vs. vertikální opláštění

Po přečtení pár článků, kde bylo srovnání těchto provedení, vyšla jako odolnější vertikální orientace, vzhledem k lepšímu odvádění vody z povrchu. U horizontálního provedení se může voda v jednotlivých drážkach zdržovat a působit na dřevo déle.

Jaké dřevo použít na fasádu

Původně jsem požadoval sibiřský modřín, ve smlouvě se stavební firmou byl uveden jenom "modřín" a pan majitel mě ubezpečil, že je domluvena "levnější" evropská varianta. Nicméně mě uklidňoval, že evropský modřín je pro toto klima přirozený a jeho výdrž zase není o tolik horší. Nezůstavalo než důvěřovat. Uvidíme, co ukáže čas. Jsme před třetí zimou, dům je lehce vybledlý. Bledne pomaleji, než jsme počítali. Fasáda nečerná a pomalu dostává šedou patinu. Ještě to pár let potrvá, je hezké sledovat proměnu rok po roku. Připomínám, že fásáda není jakkoliv natírána. Modřín je pouze vysušený a hoblovaný. Ve skandinávii se bežně používají i nehoblovaná prkna, která nemají tak uniformní vzhled, ale mají vyšší odolnost. V galerii na konci nalezenete fotky po 24 měsících - 10/2018.

 

Naše složení obvodové stěny

  • OSB 3 4PD 15mm
  • Framing KVH 40x140mm
  • Rozšíření OSB přílože 160 mm (V rámci konstrukce vč. rozšíření TI celulosa 300 mm, 58 kg/m3)
  • DHF deska 15 mm
  • Svislý rošt 30 mm
  • Vodorovný rošt 30 mm
  • Svislé palubky z evropského modřínu 20x115 mm kotvené finish hřebíky (třída palubek A/B)

 

Ceny a tabulka výdajů:

 

Dřevěna fasáda (na klíč) Cena bez DPH
KZS sokl 29 900 ,-
TI foukana celuloza stěny 92 031 ,-
Konstrukce + palubky + doplňky fasády 349  161 ,-
Celkem ~ 471 092 Kč bez DPH
Hodnocení článku
Average: 4 (2 votes)

 

Líbil se Vám článek? Můžete nás podpořit a koupit kafe k sepsání dalších příspěvků ;)

Pozvi nás na kafePozvi nás na kafe

 

Upozornění

Vlastník a autor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku chyb v postupech a informacích zde uvedených. Předkládané informace mají informativní charakter. Kdokoliv použije jakoukoliv část informací z těchto stránek, plně zodpovídá za bezpečnost a dopad takto provedené instalace.  Nároky na odškodnění jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků.