Změkčování vody

Test tvrdosti vody

Levné a účinné změkčování vody v rodinném domě  

Bydlíme v území zásobované tvrdou vodou z podzemních vrtů. Věděli jsme, do čeho jdeme, a je to nepříjemný fakt. Po zkoumání možností "zázračných" i reálně fungujících změkčovačů jsme našli rozumnou alternativu - manuální změkčovač pro gastro účely. Z hlediska potřeb došlo ke kompromisu a vodu změkčujeme pouze v pračce, myčce a v kohoutku studené vody v kuchyni. Jedna regenerace katexu vystačí na cca 3 m3 vody v kuchyni při naší úrovni tvrdosti. Podotýkám, že tento změkčovač má možnost mísení vody tvrdé a úplně měkké a můžete tak dosáhnout ideálního výsledku, a to mít středně nebo jemně tvrdou vodu.

 

Výhody a nevýhody tvrdé vody

  • pití tvrdé vody je všeobecně doporučováno (minerálky) a má pozitivní vliv na prevenci například osteoporózy.
  • pominu-li rychlé usazování vodního kamene v koupelně na bateriích, kachličkách (estetický problém), nejvíce nám vadí mapy na povrchu čaje a kávy a suchá pokožka po sprchování. V každém případě velmi tvrdá voda ovlivňuje extrakci látek rozpustných ve vodě a je schopná tak nejen ovlivnit chuť čaje a kávy, ale také všech jídel z této vody připravených!
  • samostatnou kapitolou je vodní kámen v pračce, myčce a případně parní troubě.

 

 

Možnosti výběru změkčovačů vody na trhu

V reálu je možná instalace filtru s polyfosfátovou náplní - především u pračky.  Pít takto upravenou vodu ale nechceme. Druhou variantou je automatický změkčovač, což je zařízení s automatickým dávkováním soli se zásobníkem na princípu ionexu, přesněji katex. Toto zařízení je poměrně drahé a hodí se pokud chcete změkčit úplně všechnu vodu v domě. Se spotřebou přes 25 kg soli ročně a spotřebě elektrické energie to není úplně nejekonomičtější a ekologická varianta. Většinou je pak všechna voda v domě  "totálně měkká". Dalším, pro nás vítězným typem je manuální ionex menších rozměrů určený pro několik málo metrů krychlových vody na jednu regeneraci.

 

Manuální změkčovače pro gastro účely

Na trhu naleznete opět mnoho typů, je jich hodně i na bazarech z vyřazených gastro provozoven. Jeden typ má ale zjevnou výhodu. Je to jednokohoutový změkčovač typu LTP. Kohout má 4 polohy a šroubek, kterým je možné regulovat mísení změkčené a tvrdé vody, což umožňuje nastavení ideální středně tvrdé vody v kuchyni. Tento typ se vyrábí v rozmezích 8 - 20 l. Dle tabulky níže je schopen odstranit tvrdost (výměna Ca2+ a Mg2+ kationtů za Na+) různých objemů na jednu regeneraci ionexu na bázi pryskyřice. Toto zařízení je poměrně levné a relativně malé, lehce připojitelné i do stávajících rozvodů, pokud se dostanete k odbočce do kuchyně. Níže naleznete tabulku tvrdosti vody a objemu vody, který daný typ schopen změkčit na jednu regeneraci soli.

 

 

Tabulka tvrdosti vody

 

A jak to u nás dopadlo?

Níže můžete vidět fotky z instalace a regenerace, postup regenerace najdete kdekoliv v manuálu k danému změkčovači. Jednoduchým testem na posledním obrázku v galerii jsme porovnali vodu z koupelny (kterou většinou i pijeme napuštěním do džbánku) a vody z kuchyně, která slouží pro vaření, napájení spotřebičů a přípravu čaje/kávy. Zatímco voda v koupelně má více než 21°d, změkčená voda má něco nad 4°d.

 

Tabulka výdajů:

 

Výbava Cena
Gastro změkčovač LTP 20 3590 ,-
Sůl 25 kg (vystačí na 2 roky) 200 ,-
Instalace - svépomocí  
Celkem ~ 3790 Kč bez DPH

 

Hodnocení článku
Average: 4.3 (3 votes)

 

Líbil se Vám článek? Můžete nás podpořit a koupit kafe k sepsání dalších příspěvků ;)

Pozvi nás na kafePozvi nás na kafe

 

Upozornění

Vlastník a autor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku chyb v postupech a informacích zde uvedených. Předkládané informace mají informativní charakter. Kdokoliv použije jakoukoliv část informací z těchto stránek, plně zodpovídá za bezpečnost a dopad takto provedené instalace.  Nároky na odškodnění jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků.