Konstrukce podlahy

Litá podlaha

Izolace, akumulace a přírodní ráz.

Tři zásady kterých jsme se drželi. Výsledné složení v přízemí tvoří dostatečná tloušťka izolace (160 mm šedého polystyrénu), litý betonový potěr (CEMFLOW 50 mm), dřevená masivní podlaha. V patře je polystyren 50 mm, CEMFLOW (50 mm), vlněný koberec. V obou patrech je v betonové podlaze zalité elektrické odporové podlahové topení DEVIflex. V koupelnách je toto topení přímo pod dlažbou kvůli rychlejšímu nástupu.

Polystyrén a elektrické topení

Po osazení odpadů a vody přišel čas na zateplení podlahy. Tloušťka izolace pro pasivní domy se pohybuje kolem 150 mm. S projektantem jsme zvolili 2 x 80 mm šedého polystyrenu EPS 100 Z. Polystyrenové bloky byly ukládany ve dvou vrstvách kolmo na sebe s překryvem spár. Vrásky navíc v poměrně snadné pokládce způsobovali zvednuté přesahy hydroizoalce Glastek od dodávky spodní stavby. Všechny přesahy (cca 10 cm šířky) byly označeny na polystyrenu křídou a pak pomocí horkozvdušné pistole byl polystyren naleptán tak, aby byla dodržená perfektní vodováha bloků - viz fotogalerii.

Pokládka podlahového polystyrenu svépomoci

Po pokládce polystyrénu následovalo olemovaní všech stěn dilatační mirelonovou páskou 5 mm tloušťky. Prodává se v různých výškách, my jsme použili 80 mm jelikož jsme potřebovali dilatovat 50mm vrstvu CEMFLOW. Mirelonová páska se přichycuje k obvodu konstrukce nejlépe sponkovačkou. Finálně se na polystyren umístila separační fólie, v rozích radějí více volnější a lepící páskou jsme okraje přichytili ke stěnám. Na takto připravený podklad jsem rozmístnil ocelové děrované pásky (výrobce fy RABOVSKÝ), vyrovnal je a přilepil páskou na pár místech k fólii. Topné kabely jsem pak natáhl dle specifikovaných rozestupů smyček a upevnil v očkách děrovaných pásek plastovými tenkými stahovacími páskami. Následný pohyb po finálním polystyrenu byl prováděn raději po OSB deskách abychom se do ploystyrenu neprobořili. Zároveň byly umístěné husí krky pro čidla teplot podlahy, na koncích zalepené izolepou, aby se zde nedostal při lití beton. V prazích dveří byla použita dilatace v podobě kartónu.

Instalace topných kabelů svépomoci

CEMFLOW

Pro vylití CEMFLOW jsem oslovil přímo výrobcu směsi CEMFLOW 20, který mě odkázal na jejich odběratele. Dostal jsem kontakt na firmu Jetoma group s.r.o. se šnekovým čerpadlem. Den předem si pán zajel zkontrolovat připravenost, upozornil mě na otevírání dveří a oddělení jednotlivých místností. Spáru umístěte vždy na stranu kde budou dveře (otevirání venku vs dovnitř pokoje!). Dilatovali jsme všechny pokoje a jednu dilatační spáru jsme udělali napříč obývacím pokojem mezi kuchyní a jídelnou. Tato spára bude ze 2/3 překryta kuchynským ostrůvkem. Dle dokumentace by se měla spára dávat pro jednolité plochy nad 40 m2.

 

Pánové přijeli ráno, počkali jsme na mix a za pár hodin byl celý dům vylitý betonem, zhutněný a vyhlazený. V koupelnách jsem měl problém s tloušťkou (zde je topení ve vrstvě lepidla) podlahy. Potřeboval jsem snížit o 10 mm. Nechal jsem teda do koupelen místo 50 mm udělat pouze 40 mm CEMFLOW. Nicméně toto se pánum moc nevyvedlo, myslím, že jsme skončili na nějakých 45 mm a je tam ve finále malinký skok. Je dost těžké se trefit do stejné výšky, tehdy jsme ještě neměli vybrané finální obklady do koupelny ani masivní dřevěnou podlahu tak se to dost nastřelovalo. Doporučuji dávat extrémný pozor na výšky jednotlivých podlah už v projektu. U vchodových dveří máme vůli jen pár mm, jelikož byla plánováná vinylová podlaha ve fázi projektu.

Po ukončení lití podlahy, vzhledem k velkým oknům a slunečnému počasí jsem uzavřel dům proti průvanu a zastínil velké okna a okna na jih černou geotextílií. Druhý den po kontrole bylo v domě na chcípnutí - příšerně vlhko a horko. CEMFLOW ale zůstal beze změny, nedošlo k žádným prasklinám ani zdvíhání rohů! Po vyvětrání se to další dny zlepšovalo. K finálnímu broušení krusty nakonec nedošlo i když mi to pán potvrzoval v ceně dodání. Museli jsme si pomoci sami postupně jak se dodělávali pokoje. Jde to i na kolenou se zrnitosti 40 jste zachvilku hotovy a těch par přečuhujících kaminků vyhladite ;)

 

 

 

Rozpočet

izolace, litý beton, topné kabely - dvě patra (134 m2)

Konstrukční podlaha - obě patra (~ 134m2)  
Izolační vrstva na hydroizolaci resp. OSB podlahy v patře, svépomocí  
Polystyren šedý (1000 x 500 x 80 mm) 150 ks (přízemí) 19 904 .-
Polystyren Styrofloor T4, bíly, (1000 x 500 x 40) 70 ks (patro) 2846 .-
Separační fólie 250 m2 1000 .-
   
Topné kabely - obě patra, svépomocí  
RABOVSKÝ Ocelová páska děrovaná 18x0,8 mm/10bm (10ks) 1100 .-
Lepíci pásky textilní (2x50m) 400 .-
DEVIflex 10T 160m 1575 W 1ks (Obývací pokoj) 5050 .-
DEVIflex 10T 30m 290 W 2ks (Chodby) 2692 .-
DEVIflex 10T 50m 505 W 6ks (Pokoje) 12280 .-
DEVIflex 18T 22m 400 W (Koupelna 1) 1160 .-
DEVIflex 18T 29m 500 W (Koupelna 2) 1190 .-
   
Lití podlah - obě patra  
CEMFLOW 20, 134 m2, 50 mm - vylití firmou na klíč 49 312 .-
Celkem 96 934 Kč bez DPH

 

Hodnocení článku
Average: 4 (2 votes)

 

Líbil se Vám článek? Můžete nás podpořit a koupit kafe k sepsání dalších příspěvků ;)

Pozvi nás na kafePozvi nás na kafe

 

Upozornění

Vlastník a autor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku chyb v postupech a informacích zde uvedených. Předkládané informace mají informativní charakter. Kdokoliv použije jakoukoliv část informací z těchto stránek, plně zodpovídá za bezpečnost a dopad takto provedené instalace.  Nároky na odškodnění jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků.