Masivní interiérové dveře svépomocí

Masivní dveře svépomocí

Po pár poličkách a dřevěných obkladech z biodesek nás tento materiál zaujal natolik, že jsme se odvážili na vyšší level - interierové, masivní, bezfálcové dveře se skrytými panty a magnetickým zámkem. K tomuto rozhodnutí přispěla i odpověď truhláře, že má čas nejdříve za 12 měsíců. V článku naleznete co je možné vytvořit z biodesky s pomocí základního hobby nářadí. Provizorná dílna, dá-li se to takto nazvat, je aktuálně poslední nedostavěný pokoj v domku.

 

Mnou použité vybavení

  • Pracovní stůl
  • Truhlářské svěrky
  • Horní frézka Bosch s 6mm nebo jinou frézou
  • Ponorná pila s vodící lištou Festool
  • Brusné papíry o zrnitosti 120,240 a 600 + ruční adaptér
  • Truhlářský klih Rakoll D3
  • Aku vrtačka s běžnou výbavou

 

Základ - materiál "biodeska" neboli 3-vrstvá smrková deska

Nevyznám se úplně v názvosloví jak tento materiál správně pojmenovat, ale dodavatelů kde tuto smrkovou desku o tloušťce 19 mm sehnat bylo ještě v roce 2016 jako šafránu. Dnes je to už lepší, minulý měsíc jsem už našel tyto desky dokonce i v Bauhausu. Výrobcem v ČR je Novatop kde jsem bral ve velkých formátech (2500x2050 mm) první dávku desek na vnitřní obklady (cca 40m2). V středočeském kraji je možné sehnat a nechat si naformátovat tyto desky u firmy Kaplan.

 

Každopádně je tato deska tvarově velmi stála i ve velkých formátech a perfektně se s ní pracuje. Na dveře je v improvizovaných podmínkách nejelegantnější použít dvě 19mm desky slepené k sobě truhlářským klihem (např. Rakoll D3). Desku lze nechat naformátovat na rozměr 2500x1025mm čímž dostanete dvě desky. Ty dáte na sebe a odříznete požadovanou velikost křídla. Oproti standardizovaným rozměrům můžete na míru použít někde větší, jinde zase menší křídlo přesně dle potřeb a velikosti stavebního otvoru. Pokud z desky 2500x1025 uříznete nějaký standard typu 2200x800mm, zbydou vám po dvou kusech desky 2200x225mm a 300x1025mm, které se krásně hodí na masivní obložky a máte tak minimální odpad!

 

 

Schéma masivních dveří svépomocí
Naformátování dveří a obložek z biodesky

 

Další výhoda při výrobě dveří složených ze dvou masivních desek je, že nepotřebujeme v naši improvizované dílně pořizovat dlabací přípravky nebo vrtáky. Vystačíme si s hobby horní frézkou a standardními frézami. Nakoupíme zámky, panty a kování a můžeme začít. Spojte si desky a vymeřte si zámek a panty na dveřích. Horní frézkou je možné vytvořit plytký pohledový výřez pro zámek a panty. Hlubší část je pak snadné dofrézovat na každé desce zvlášť. Níže naleznete rozměry ktere jsem použil já, ale není to nic striktního. Nastavte si to podle výšky obyvatelů v domě.

 

Příklad vzdálenosti a rozměrů pantů, zámku a kliky na masivních dveřích
Příklad vzdálenosti a rozměrů pántů, zámku a kliky na masivních dveřích

 

Vyhloubení dlabů pro zámek a panty horní frézkou
Za pomocí horní frézky se vyfrézuje na obou deskách zrcadlově žlab pro panty a zámek

 

Obě desky pak spolu slepíme truhlářským klihem. Přebrousíme ručně brusným papírem o zrnitosti 120 a 240. Finálním nátěrem je v našem případě ADLER Lignovit Interior UV odstín Zugspitche, 2 vrstvy. Finálně přeleštení lazury brusným papírem o zrnitosti 600. Více obrázků naleznete v galerii.

 

Obložky

Ze zbytků a odřezků máme obložky. Na dlouhé části se vyměří a vyfrézují žlaby na skryté panty. Obložky se poté nalepí do stavebního otvoru. Místo pro těsnění je vytvořeno nalepením další desky o tlouštče 12 mm. Pohledové strany jsou rovněž z tenčí spárovky kde je možné esteticky upravit hranu a jednotlivé části jsou k sobě slepené - viz galerie. Vše zase opatřeno nátěrem lazury. Nakonec je nalepen samolepící těsnící pásek QLON.

 

 

Ceny a použitý materiál (1 dveře s obložkami):

 

Materiál Cena bez DPH
Biodeska smrková 2x 2500x1025mm 2 370 ,-

Zámek BONAITI B-Twin magnetický zámek WC, černý mat + protikus černý mat

615 ,-
Klika Lea KLE, černý mat s WC rozetou 650 ,-
ESTETIC 80 Skryté závěsy s krytkami (černá 9005), 2ks 792 ,-
Lazura ADLER (cca spotřeba na jedny dveře, 2 vrstvy) 200 ,-
Těsnící nalepovací pásek QLON , světlý dub, ~5M 100 ,-
Celkem ~ 4 727 Kč bez DPH

 

Hodnocení článku
Average: 4.5 (2 votes)

 

Líbil se Vám článek? Pozvěte nás na kafe :)

 

Pozvi nás na kafePozvi nás na kafe

 

Upozornění

Vlastník a autor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku chyb v postupech a informacích zde uvedených. Předkládané informace mají informativní charakter. Kdokoliv použije jakoukoliv část informací z těchto stránek, plně zodpovídá za bezpečnost a dopad takto provedené instalace.  Nároky na odškodnění jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků.