Zahradní klenutý sklep svépomocí

DIY Root cellar

 

Zahradní vlhký sklep pro potraviny a nápoje se bravurně doplňuje s moderním bydlením. Podsklepený dům jsme si nemohli dovolit a navíc mít cíleně vlhký sklep pod dřevostavbou není úplně ideální. Zahrada je ale ideální místo, máte-li na pozemku svah - tím lépe. Ukážeme vám postup a rozpočet na náš zahradní "sklepík" 2x4m téměř kompletně svépomocí.

 

Návrh sklepa a administrativa

Zahradní sklep pro potraviny bývá stavba do 25 m2, ne hlubší než 3 metry, a proto se na ni nevztahuje stavební povolení ani ohlášení stavby. Všechny podmínky naleznete v § 79 odst. 2 stavebního zákona. Inspiraci jsem čerpal taky ze zakoupené publikace "Sklepy v zahradě" od pana Faltýnka. Nebyl jsem sice z publikace úplně přenadšený, ale nějaké informace jsem z ní vyčetl. Sklep byl v našem případě navržen do mírného svahu za domkem, krytý před jižním a západním sluncem. Hloubka přilehlého okolí je cca od 1 do 1,5 m. Mohlo by to být klidně i více kvůli stabilnějšímu prostředí uvnitř sklepa. Naše skromná dispozice 2 x 4 metry již předem počítala s prefabrikovanými oblouky pro dosažení klenutého stropu. Stěny jsou z 20cm ztraceného bednění (dále jen "ZB").  Dveře mají šířku 70 cm. Nad dveřmi je také malý prefabrikovaný oblouk.

 

Stavba sklepa

Po výkopu bagrem následovala příprava podloží. Spodní část byla upravena na požadovanou hloubku a byla přivedena elektřina a samozřejmě také CAT6 kabel v chráničce z podlahy. Spodní vrstva byla vysypána cca 10 cm štěrku a zhutněna vibrační nohou. Na této vrstvě byla založena první řada ZB. S postavením stěn nám pomohli zedníci. Za 2 dny měli hotovo, povedlo se jim to celkem dobře, rovně, bez zubů - což nám ulehčilo finální natažení omítky. Je dobré si to pohlídat.

 

Po stavbě stěn následoval příjemný výlet s půjčeným vozíkem pro 7 ks prefabrikovaných betonových oblouků SOP 1800 / 140 / 100 / 300, každý s váhou 57 kg, a dvou malých oblouků nad dveře. I když na tomto blogu nenaleznete mnoho reklamy, musím pana Čejku s jeho firmou ATBET doporučit, moc příjemný pán, kvalitní produkt, pomohl mi oblouky naložit a uvázat a hurá zpět.

 

S tátou jsme oblouky osadili a vyplnili vložkami Miako 19x62,5. Spotřeba přesně 48 ks z 50 ks palety. Cca 5 cm nad vložky byla umístěna kari síť a po obvodu stěn dřevěné bednění. Následně jsme vrch sklepa vylili cca 14cm vrstvou betonu. Dle publikace Sklepy v zahradě jsme zvolili neizolovaný sklep. Zdivo je dilatované po stranách 5 cm vrstvou štěrku a geotextilií. Vrch sklepa rovněž, přičemž je na geotextilii ještě NOP fólie s přesahem přes obvod sklepa cca 70 cm.  Musím přiznat, že dnes bych volil nopovou fólii asi i po stranách. Nevím co mohu čekat za x let od štěrkové drenáže. Zatím to ale nápor deště zvládlo bez promočených zdí. Vrch bude toto jaro zasypán cca 50 cm zeminy.

 

Dlažba

Dlažbu sklepa tvoří betonové zámkové kostky z třetí ruky ;) za odvoz, uložené v 5cm vrstvě písku na štěrkovém podloží. Vlhký sklep není zespod izolován. Jsme na kopci, tudíž zde není problém se spodní vodou a není zde tedy ani drenáž. Doporučuji se zamyslet, kde stavíte a jak hluboko, a případnou drenáž, resp. trubku s čerpadlem, usadit nebo udělat alespoň přípravu.

 

Stěny

Stěny sklepa jsou napenetrované a nahozené přímo štukem - sanační omítkou Weber san 600 v perlince. Penetrace a nátěr bílou barvou HET hetline SAN Active 7.  

 

Policový systém

Po marném hledání komerčních šikmých regálů nám tchán vyrobil železné konzole s požadovaným sklonem 30° a 90°. Jedna strana je šikmá, druhá klasické police. Na stojny byly použity KVH hranoly 60x40 mm a jako police OSB. Uchycení o hranoly pomocí železných konzolí z Bauhausu. Všechno dřevo včetně konzolí opatřené černým nástřikem/nátěrem barvy Balakryl UNI vhodnou na styk s potravinami.

 

Technologie

Ve sklepě je větrání od spodní části dveří do protilehlého vyústění v nejvyšším bodě odpadovou trubkou o pruměru 75 mm. Je zde spínaný přívod elektřiny, který napájí světla a zásuvky na zdi. Vše s vysokým krytím IP68. Dále je zde PIR čidlo pro spínání osvětlení, resp. alarm, pokud je zablokovaná zahrada (nepřítomnost, noc), a senzor vlhkosti a teploty. Senzory a elektronika viz sekce Smart Home.

 

Zkušenosti po 6 měsících

Ve sklepě lze potraviny uchovat o poznání déle než v ledničce. I když máte moderní ledničku s nulovou zónou a vlhkostí, takovýto sklep ji předčil o mnoho kroků. Zatím máme sklep krátce. Od října je tam cca 30 kg jablek a 60 kg brambor, 15 kg cibule, česnek. 15kg mrkve, z toho 10 kg naležato v písku. Osobně nemám rád častou návštěvu obchodů, obzvlášť v této době, preferuji nákup 1x za měsíc v řetězcích typu Makro. Mnohem raději ale nakupujeme od malých farmářu, doufám že bude přibývat komunitních projektů a stane se nakupování přímo od zdrojů běžnou součástí. Všechna zelenina, saláty, papriky, pórek atd. vydrží bez jakýchkoliv problémů čerstvé a křupavé minimálně 2-3 týdny. Okurky jsou na tom hůře, ty ztrácejí chuť již po týdnu. Samozřejmě musíme nabrat zkušenosti, co a jak uchovávat. O tom, že zde má výsostní místo víno a pivo a lze tu v létě uchovávat uvařené jídlo, co se nevleze do lednice, je nepostradatelný benefit. Letos ještě nemáme úplně zaizolováno, chybí čepice s 50 cm zeminy. I přesto se při letošních mrazech k -17 °C v našem sklepě mráz neobjevil. Senzor se ale zastavil tesně při 0,4 °C. Průměrná teplota v zimě je cca 4,5 °C a vlhkost kolem 90 %. Budeme rádi za vaše zkušenosti v komentářích, jak udržet co nejdéle v perfektním stavu co nejpestřejší paletu ovoce a zeleniny.

 

Zkušenosti po 2 letech

V horkých letních měsících není síla izolace u takto plytkého sklepa dostačující a dochází k přehřívání. Níže záznam teploty (měřeno těsně pod klenbou) z roku 2023. V rámci našich možností jsme se sklepem spokojeni, kdo může jít hlouběji, tak doporučujeme, u nás to nešlo ale jsme velmi rádi, že jsme touto cestou šli, udělali bychom to dnes znovu a stejně. Jednou za rok sklep dezinfikujeme (sírné knoty). Účel ochrany před mrazem a uchování brambor je splěn. Během letních prázdnin zelenina tolik nevydrží, ale většinu pěstujeme, a v tomto období ji není potřeba uchovávat. V případě dotazů se ptejte v komenářích.

Teplota sklepa záznam teploty

 

Ceny a tabulka výdajů:

 

Základy a konstrukce Cena bez DPH
Výkop bagrem 2 000 ,-

Dočištění svépomocí, štěrk 10 cm, zhutnění (zápůjčka žáby)

2 000 ,-
Hrubá stavba ze ZB 200x250x500mm, půdorys 2x4m, výška 2m včetně práce 25 000 ,-
Sanační omítka WEBER.san 600 100 KG + 25 m2, VERTEX R 131 Armovací tkanina perlinka 145g/m2 +penetrace + sanační barva HET SAN 7 bílá 1 800 .-
   
Strop  

Betonové oblouky (https://www.atbet.cz/)

8 925 ,-
Stropní vložky Miako 19x62,5, 50ks 2 500 ,-
Kari síť + beton (jen materiál) 1 200 ,-
Nopka 3x6m 1 000 ,-
   
Police  
Stojny KVH hranoly 40x60mm, 18m 500 ,-
OSB Superfinish 18, 10m2 1 788 ,-
Nátěr Balakryl, černá, 6kg 1 350 ,-
Hmoždinky, nerezové vruty 600 ,-
Bedýnky - BAUHAUS - Eurobox 20l – 10ks, 35l dirka – 5ks, 20l nizka – 5ks 2 800 ,-
   
Dveře - palubky 2m2, OSB 2x, polystyren 20mm, žlutá barva 1 800 ,-
Zámková dlažba 8m2 - za odvoz 0
Celkem ~ 53 263 Kč bez DPH

 

Hodnocení článku
Average: 5 (8 votes)

Líbil se Vám článek? Pozvěte nás na kávu ;)

Pozvi nás na kafePozvi nás na kafe

Upozornění

Vlastník a autor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku chyb v postupech a informacích zde uvedených. Předkládané informace mají informativní charakter. Kdokoliv použije jakoukoliv část informací z těchto stránek, plně zodpovídá za bezpečnost a dopad takto provedené instalace.  Nároky na odškodnění jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků.