Výběr pozemku

Výběr pozemku ilustrace

Hledat, čekat, vytrvat...

 

...to byl náš příběh. S přítelkyní jsme se po roku v nájmu v 40m2 bytě v Praze, tenkrát ještě jako studenti, rozhodli, že bychom chtěli dům. Oba máme rádi vlastní soukromí k bydlení a nevyhnutelně jsme potřebovali zahradu kvůli vlastní realizaci a odpočinku. Tehdejší představa byl satelitní domek na klíč s cenou do 2 mil. korun a najít pozemek za 1 mil. s lokací v okolí Prahy. Bylo nám 27 let.

 

Velmi rychle jsme se kvůli naší naivní představě o ceně (rok 2014) stavebních pozemků v okolí Prahy začali orientovat na ty "nedokonalejší" parcely s nějakou tou chybou na kráse. S nastaveným filtrem do 1,5 miliónu korun a požadavkem alespoň na 1000 m2 toho bylo kolem Prahy jako šafránu. Většinou se jednalo o nestavební pozemky, bez sítí nebo bez dostupnosti pozemku autem.

 

Začali jsme se orientovat na rekreační parcely a starší domy v existující zástavbě – kromě nižší ceny zde byly jasně rozdané karty staveb v sousedství, takže to pro nás částečně eliminovalo strach být u konce pole, kde může v budoucnu stát leccos. Pravidelně jsme vyjížděli na prohlídky pozemků, starších chat v okolí Prahy. Hodně jsme se tehdy pohybovali jižně po D1 v okolí Mirošovic, Strančic, Kunic atd. Asi po roce jsme se dostali i na ostatní světové strany. Hodně jsem tehdy používal vyhledávač http://realingo.cz s filtrem nastaveným na nejnovější inzeráty v interaktivní mapě. Asi po jednom a půl roce hledání jsme se vypravili na inzerát vystaven již delší dobu. Cena pozemku byla přes 1,5 mil. s existující malou chatkou, kůlnou, "břečtanovým" plotem a vzrostlými stromy. Vedle pozemku vede asfaltová komunikace. Nevýhodou byla chybějící kanalizace, neexistující MHD a také poloha u silnice.
 

 

Tato oblast nám ale učarovala, zašli jsme si na stavební úřad ověřit možnosti rekonstrukce a bylo nám sděleno, že můžeme na této rekreační parcele zastavět 15 %, což z cca 750 m2 dělá kolem 111 m2 - mínus existující kůlna. V místě navíc bylo omezení nové výstavby, u nás se ale jednalo o rekonstrukci (se splněním podmínky zastavěnosti alespoň 1/2 původního půdorysu chaty), takže se neměnilo číslo evidenční.

 

Dvakrát se podívejte na všechny výhody a nevýhody různých parcel. Bydlení bez kanalizace dnes není žadný problém. Naopak pro nás byla podstatná elektřina, pitná voda (event studna), lokalita, přijezdová cesta, okolní zástavba. Po třech letech s ČOV si v rodinném domě nedokážu představit lepší zdroj užitkové vody pro zalévání okrasné zahrady a trávníku, takže s nevýhody chybějící kanalizace se nakonec vyklubala soběstačnost. Navíc Vás vlastní ČOV naučí být krajně odpovědnými k tomu co to odpadu vylejete.

 

Nakonec jsme zjistili, že největší výhodou pozemku jsou vzrostlé stromy v okolí a na pozemku, na které v satelitu musíte čekat 20 - 30 let. To si za peníze prostě nekoupíte. Pozemek jsme koupili a čekaly nás první práce. Vykácení starých nemocných ovocných stromů, oprava kůlny, pořádek, vystěhování a prolezení chatky (krásna půda plná starých věcí a příběhů). Nastal čas řešit projekt na nový domov...

 

Hodnocení článku
Average: 4 (2 votes)

 

Líbil se Vám článek? Můžete nás podpořit a koupit kafe k sepsání dalších příspěvků ;)

Pozvi nás na kafePozvi nás na kafe

 

Upozornění

Vlastník a autor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku chyb v postupech a informacích zde uvedených. Předkládané informace mají informativní charakter. Kdokoliv použije jakoukoliv část informací z těchto stránek, plně zodpovídá za bezpečnost a dopad takto provedené instalace.  Nároky na odškodnění jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků.