Ložnice s walk-in šatnou

Ložnice s Walk-in šatnou

K naší malé ložnici o rozloze 13 m2 jsme místo skříní zvolili přidruženou šatnu jako samostatnou mísnost o ploše 6 m2. Pokoje byly postaveny kompletně svépomocí a dlouho jsme se těšili na jejich obývání. Zdrojem inspirace byl hlavně Pinterest a vyhledávací dotazy typu "walk-in closet". Na podlaze je vlněný koberec, zdi a stropy tvoří vliesové tapety. Fotogalerie ze stavby pokoje, použitý materiál na police, postel a odkazy najdete níže v příspěvku.

Hrubá stavba

Dle fotogalerie je předstěna vnější obálky domu v šatně i ložnici (tak jako v celém domě) tvořena 40mm dřevovláknitou izolací STEICO na rastru z KVH profilů 60x40. Příčky mezi pokoji jsou vyplněny minerální vlnou Knauf Decibel 100 mm. Svislé stěny jsou zaklopené deskami Fermacell 12,5 mm (pouze 1 vrstva). Stropy a šikminy kvůli lehčí manipulaci pokryty deskami Fermacell 10 mm o rozměrech 100x150cm. Na tyto rozměry je důležité přizpůsobit rozměr rastru. Ve stropu nad Fermacellem směrem na půdu je opět minerální vlna. Postup stavby a detaily viz fotogalerii.

Povrchy

Část ložnice je obložená dřevem. Obklad je tvořen smrkovou biodeskou (nebol-li 3-vrstvá spárovka) o tloušťce 19 mm lepenou a zčásti šroubovanou na konstrukci. Z tohoto materiálu je i parapet, police, dveře, postel, atp. Finálně byla biodeska vždy ručně přebroušena smirkovým papírem o zrnitosti 120 a natřena dvěma vrstvami lazury Lignovit Interior UV 100, odstín Zugspitz.

Na zdi a stropy byla zvolena texturovaná přetíratelná vliesová tapeta Wallton 179910. Trochu trvalo, než jsme se naučili dělat hezké spoje, začali jsme proto v šatně v rohu, kde bude oblečení :)

Tip

Při navazování kousků tapet na kratší straně, v rozích, přesazích atp. je nejlepší způsob perfektního navázání překrytí a následné odřezání obou vrstev najednou. Toto jsme ze začátku nevěděli, tímto postupem jsme dokonce řezali i spoje koberce a to na výbornou.

Postup: Spodní tapeta má pár cm přesah a vrchní taky. Říznutím obou vrstev najednou na určeném místě, odstraněním spodního nadbytečného pásku a následným nalepením tapety dosahující po řez vytvoříte dokonalý spoj, který budete jen těžce měřit jakýmkoliv metrem.

Pro tapetování stropů doporučuji minimálně dva lidi. S tapetami jsme spokojeni, mají velmi příjemnou akustiku a celkově malý prostor zvětšují.

Na podlahách je vlněný koberec Edel Lawrence 112 Pearl. Nařezán byl obyčejným odlamovacím nožem, velmi jednoduchá práce, spoj mezi šatnou a ložnicí je podlepen oboustrannou kobercovou páskou.

Elektroinstalace

Oba pokoje jsou vybavené zásuvkami Hager (Berker) řady Q.3. V šatně je pouze detektor pohybu pro rozsvícení. V ložnici je detektor pohybu (EZS) kombinovaný s čidlem teploty, vlhkosti a CO2. V oknech je příprava na elektrickou vnitřní roletu.

Nábytek

Nábytek v šatně i obložení stěny v ložnici je kompletně ze smrkových biodesek (třívrstvá lepená deska) kvality B/C. Finálně byl nábytek přebroušen smirkovým papírem o zrnitosti 120 a natřen jednou vrstvou lazury Lignovit Interior UV 100 - Odstín Mont Blanc.

 

Postup policového systému v šatně:

Nejdříve byl na betonové podlaze postaven podstavec z KVH hranolů 40x60. Ty byly nalepeny na beton zbylým lepidlem na lepení dřevěných podlah kvůli přerušení přenosu hluku otřesem z betonové podlahy. Police se skládají z biodesek. Základný framing tvoří spodní deska a vertikální stojny, dole uchycené kolíčky a preventivně zápustným vrutem ve zdi. Jednotlivé dílce (poličky) byly nařezány ponornou pilou s vodící lištou. Poličky jsou pak k stojnám připevněné malými zápustnými vruty pro možnost rozebrání v budoucnu. Zároveň vruty zpevní celou konstrukci poliček, takže je policový systém bytelný a pevný jako celek. Tady nedám dopustit na pilu FESTOOL TS55, kterou jsem sehnal z druhé ruky za přijatelnou cenu pro hobby účely. Řezaná hrana je bez potřeby jakýchkoliv dalších úprav. Jednotlivé díly viz fotogalerii. Nemá cenu sem dávat plánky, jelikož se během stavby policového systému dost věcí měnilo a vždy to bude "na míru" vašim rozměrům. Je to jako lego.

 

Tip

Celý systém polic je tedy až na pár kolíků a lepených spojů sešroubován. Na všechny police se osvědčilo použití přípravku Pocket Hole Jig (viz fotogalerii). Pomocí přípravku se dají lehce vyvrtat zádlaby pro vrut pod úhlem cca 15°.  Každá police má tedy (minimálně) čtyři zapuštěné vruty. Určitě doporučuji koupit krátké vrutky s malou hlavou a torxem od firmy SPAX - viz tabulku nákladů s odkazy na materiál. Práce s tím je velmi jednoduchá, rychlá a vruty nejsou vidět.

 

Šatnu dále doplňuje komerční stojan na kalhoty, bílá dřevěná ramínk a pár boxů na skladování sezonních věcí nebo drobností - vše z IKEA. Světla viz tabulku nákladů níže.

 

Cena ložnice a šatny - bez hrubé stavby

Popis položky Cena v Kč bez DPH
Vlněný koberec Lawrence Edel 112 á 599 Kč s DPH/m2, Breno (cca 20m2) 9 920 .-
Tapeta Wallton 179910 (12 rolí, ~ 60 m2) + lepidlo  3 300. -
   
   
Zásuvky Berker Q3 - 6768762089 (8x) + 10112189 (4x) + 10122189 (2x) ~ 1 500.-
Světla šatna - 4x bodovka + 2x bodovka 2 066 .-
Světlo ložnice - Ikea Ranarp 413 .-
   
Biodesky smrk - materiál šatna + parapet - 19 mm, cca 4ks (2500 x 2050 mm) 9 236 .-
Biodeska smrk obklad stěny v ložnici (cca 2500 x 2050 mm) 2 309 .-
Lazura - Lignovit Interior UV 100, Mont Blanc, 4L 1 828 .-
Vruty SPAX 3x30, TX10, 200 ks 150 .-
Věšáky IKEA 80ks 1 000 .-
   
Celkem 31 722 Kč bez DPH

 

Hodnocení článku
Average: 4 (3 votes)

 

Líbil se Vám článek? Můžete nás podpořit a koupit kafe k sepsání dalších příspěvků ;)

Pozvi nás na kafePozvi nás na kafe

 

Upozornění

Vlastník a autor těchto stránek se zříká jakékoli odpovědnosti za případné ublížení na zdraví či poškození nebo zničení majetku v důsledku chyb v postupech a informacích zde uvedených. Předkládané informace mají informativní charakter. Kdokoliv použije jakoukoliv část informací z těchto stránek, plně zodpovídá za bezpečnost a dopad takto provedené instalace.  Nároky na odškodnění jsou zásadně vyloučeny. Všechny registrované nebo jiné obchodní známky zde použité jsou majetkem jejich vlastníků.